Handleiding chatten

Moet ik mijn echte naam opgeven?

Nee, je -hoeft- je echte naam niet op te geven. Maar als je hier onzin invult blijf je niet anoniem. IRC is niet gemaakt om je verborgen te houden voor je vrienden en vijanden. Hou dit in gedachten als je van plan bent je slecht te gedragen. Een onechte “real name” kan je misschien onherkenbaar maken tussen al die nerds daar :o) maar de PC die je gebruikt kan altijd worden gevonden en je blijft dus nooit geheel anoniem.

Wat is een nickname?

Op IRC ben je bekend onder je nickname. Je mag elke nickname kiezen die je wilt van maximaal 9 tekens (op de meeste IRC netwerken). Gebruik geen spaties en geen ongebruikelijke ASCII tekens in je nickname. Het is erg gebruikelijk dat er mensen zijn die dezelfde nickname als jij gebruiken en je kunt gevraagd worden je nickname te veranderen om zo verwarring te voorkomen. Er zijn alleen een aantal IRC netwerken waar nicknames het bezit van iemand kunnen zijn.

Welke taal moet ik spreken?

De meest gebruikte en gesproken taal op IRC is Engels. Maar omdat IRC in zoveel verschillende landen wordt gebruikt is Engels absoluut niet de enige taal. Als je een andere taal wilt spreken dan Engels, (bijvoorbeeld met je vrienden), ga dan naar een apart channel en geef het in de topic aan. Ook moet je als je een channel binnenkomt de topic controleren om te zien of er bepalingen zijn over de taal. Staat er niets in de topic aangegeven spreek dan een taal die iedereen verstaat. Als je wat anders wilt ga je naar een ander channel en stel je de topic duidelijk in.

Hoe moet ik me gedragen op IRC ?

Het is niet nodig om iedereen op een channel persoonlijk te groeten. Meestal is een “Hoi!” of iets dergelijks genoeg. Ook moet je niet verwachten dat iedereen je terug groet. Op een channel met 20 mensen zou dat zorgen voor een heel scherm vol hoi’tjes. Het is niet erg netjes om iedereen te groeten want dat is vervelend voor alle gebruikers van het channel. Als je hallo moet zeggen tegen iemand die je kent, doe dat dan in een persoonlijk bericht. Het zelfde geld voor het afscheid. Hou er ook rekening mee dat het gebruik maken van de mogelijkheden van de client om automatisch te groeten absoluut niet netjes is. Niemand wil automatisch gegroet worden. Dat soort berichten zijn overduidelijk automatisch en terwijl jij denkt dat je je netjes gedraagt vinden anderen dit juist niet. Als iemand graag automatisch gegroet wil worden als hij binnenkomt moet hij zichzelf maar groeten….

Denk eraan dat mensen op IRC zich alleen maar een mening over je vormen aan de hand van de gedrag, berichten en commentaar, dus denk na voor je iets typt. Men zal het afkeuren als je scheldwoorden gebruikt. Stuur ook geen bergen ongewenste informatie naar een channel, dat wordt ook afgekeurd. Dit soort dingen kunnen er makkelijk voor zorgen dat je van het channel getrapt wordt of zelfs van heel IRC afgezet wordt. Erg veel informatie ineens sturen zorgt namelijk voor netwerk “burps”, die ervoor kunnen zorgen dat verbindingen worden verbroken omdat servers de grote hoeveelheid dataverkeer niet aankunnen. Andere verboden dingen zijn:

  • Anderen lastig vallen. Hiermee wordt bedoeld het proberen om iemand anders te irriteren.
  • Een channel pesten door constant te piepen. (Daarom kunnen de meeste cliënt al helemaal niet meer piepen)
  • Elke gedrag dat de functionaliteit van IRC als babbelbox aantast.

Wat is een channel operator?

Een channel operator (ChanOp of Op) is iemand met een “@” voor zijn naam in de gebruikerslijst van een channel of een “@” voor zijn de channelnaam in een /whois of /uwho van hem. Channel operators zijn eigenlijk de baas op een bepaald channel. Zij kunnen je, zelfs zonder reden, van hun channel zetten. Als je dit vervelend vindt kun je bij hen klagen of je eigen channel starten en zelf operator worden.

Wat is een IRC operator ?

Een IRC operator (IRCop) is iemand die een server of een deel van het IRC netwerk beheerd. IRC operators zullen geen channel problemen voor je oplossen, ze zullen niemand van een channel trappen voor je en ook zullen ze niet iemand killen (de verbinding tussen de IRC server en iemand verbreken) alleen omdat jij diegene operator maakte en diegene *jou* daarna van het channel trapte. IRCops hebben wel wat beters te doen dat te bemiddelen in dit soort kleine ruzietjes.

Er zijn geen channel operators op mijn channel, wat nu ?

Channel operators zijn de eigenaar/naren van hun channels. Denk hieraan als je anderen ook operator status geeft. Geef niet zomaar *iedereen* operator status. Dit creëert de mogelijkheid van massa-kicks of het lastig gevallen worden door onbekende OPS en het channel kan uiteindelijk blijven zitten zonder operators.
Als er niemand meer heeft op je channel heb je een mogelijkheid. Je kunt iedereen vragen het channel te verlaten en wat later terug te komen. Dit is een goede manier om de operator status terug te krijgen. Dit werkt niet op grote channels en channels met bots, waarom niet is wel duidelijk. Op een aantal netwerken waaronder Dalnet, staat ChanServ gebruikers toe een channel te registreren en absolute macht over het channel te krijgen wat betreft het geven en afnemen van operator status. Andere channels instellingen kunnen ook worden geregeld door deze bot, alleen bans niet.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube