Verslag Thema Chat Avond – 3 februari 2014

3 februari 2014

Thema chat: Muziek.

 

We waren met 8 personen tijdens deze eerste themachat.

Aan de hand van vragen zijn we aan de slag gegaan.

 1. Wat betekent muziek voor je?
  Er komen heel verschillende reacties hierop. Voor de een is muziek ademen en leven. En bij de ander geeft het afleiding, even nergens aan denken, niet hoeven tobben en malen. Ontspanning is muziek ook. Maar het kan ook zo zijn dat je een overdosis aan muziek hebt gehad en nu even complete rust wil. Dat betekende voor diegene dat ze momenteel alleen muziek in de auto aan heeft staan.
  Het heerlijke aan muziek is dat je ook lekker mee kan galmen, even je verdriet, spanning en emoties op die manier eruit gooien.
 2. Wat doet muziek met je?
  Muziek geeft kracht, maar maakt ook weggestopte emoties los en dat maakt het ook moeilijk en angstig. Maar aan de andere kant geeft het dan ook weer rust. Muziek kan dus heel erg tegenstrijdig zijn. Muziek is dus positief maar ook negatief
  In het gesprek komen we op kerkliedjes. Voor de een is het dat ze veel kunnen geven en de ander walgt van kerkmuziek.
  In die liederen zitten vaak zinnen of stukken die erg terug pakken naar ons verleden en dat is dan erg moeilijk om mee om te gaan.
  Liedjes kunnen je enorm raken. 
  We kijken wat het negatieve van muziek is; we zijn het er al gauw over eens dat de negativiteit te maken heeft met ons verleden. Zinnen die ons herinneren aan dingen die in het verleden zijn gebeurd. Als er de mogelijkheid is dan draaien we het negatieve weg van de muziek. Maar soms ben je in gezelschap en dan is het moeilijk om er zo op te reageren dat je niet teveel vragen krijgt.
  Positief is altijd fijner, krijg je rust van en kan je heerlijk naar luisteren en van genieten
  Bij de een maakt het niet welke zanger(es) / band het is. Daar gaat het om het nummer. De ander heeft duidelijk voorkeur van zanger(es) of band

  We raken even van het thema Muziek af doordat we doorgaan op het punt kerkmuziek wat dat betekent het wat het geloof betekent.

 3. Worden jullie beïnvloed door keuzes van andere?
  Er zijn er enkele die vroeger verplicht naar een bepaalde soort muziek moesten luisteren en nu zoiets hebben dat wil ik nooit meer horen. En nu kunnen en mogen we lekker luisteren wat we zelf willen en wat we zelf mooi vinden.
  We halen herinneringen op aan on ze eerste cassettebandje, single of LP.  (als je daar nu bij de jeugd aankomt vragen ze zich af waar we het over hebben)
 4. Zelf muziek instrumenten spelen.. muziek maken op welke manier dan ook, hoe staan jullie daar tegenover?
  Gelijk komt daar de blokfluit. Vele van ons hebben daar op gespeeld. Moeten spelen. Hoorde vooral vroeger bij de opvoeding. 
  De piano en gitaar wordt ook bespeeld. Iemand zegt “Zou best willen drummen, lekker de emoties eruit rammen”.  Dat is best herkenbaar voor vel e van ons. Ook zijn er verlangens om bv keyboard of piano te kunnen spelen. Ook zingen komt aan de orde. Koor, of gewoon zo zelf. Of een broer die zingt.
 5. Op welke momenten luister je naar muziek.. waar.. wanneer en waarom?
  De meningen hierover zijn heel verschillend. Het komt er eigenlijk op neer dat over de hele dag genomen er muziek geluisterd wordt. De een overdag, de ander de hele dag. Sommige in de nacht als ze niet kunnen slapen of om juist in slaap te komen.  Soms worden nummers pas geluisterd als men alleen is, omdat dat de emoties de ruimte mogen hebben.
  Ook het zingen met kinderen, van jezelf of andere is een heerlijk moment. Genieten en onbezorgd kind met de kinderen kunnen zijn.
 6. Op de vraag of er nog iemand iets wil vragen met betrekking tot het thema komt de vraag wat je zou kunnen doen als je ergens bent en een nummer wordt gespeeld/gedraaid wat triggert.
  Niemand kan meer zonder muziek, het houdt ons ook op de been. Maar wat doe je dan. Een oploss ing als je ergens bent en iets van muziek triggert om proberen je af te sluiten van het geluid. Of proberen in je hoofd naar een stuk muziek te gaan wat je wel mooi vindt.  Een veilige plek zoeken in jezelf. Een ander geeft de oplossing die haar helpt en dat is in jezelf te gaan praten en zo hard mogelijk aan andere dingen denken. En een pokerface opzetten zodat de mensen niet zien dat je er niet tegen kan. Want anders krijg je vragen en wat ga je dan daar weer op antwoorden.

   

 7. Er komt nog een laatste vraag: Hebben jullie al muziek die je zou willen bij je laatste afscheid zeg maar.. ik heb al wel wat speciale nummers verzameld..
  De meeste hebben dat al, sommige hebben dat voor zichzelf alleen. Bij andere weten de partner het. Ook wordt er nog regelmatig in gestreept en veranderd. We gaan er allemaal vanuit dat we nog jaren hebben om dat in orde te maken, maar we weten ook hoe kwetsbaar het leven kan zijn en ook is.

MarLies Pruyssers

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube