Wat is licht therapie

Wat is licht therapie

Om het gebrek aan licht te compenseren in de donkere periodes van het jaar kunt u gebruik maken van lichttherapie. Daardoor zult u zich wellicht lichamelijk en psychisch beter voelen. Lichttherapie kan ook nuttig zijn bij premenstruele spanning (PMS). 

Licht – of de afwezigheid ervan – veroorzaakt biochemische veranderingen in ons lichaam die van invloed zijn op ons algemene gevoel van welbevinden. Licht wordt uitgedrukt in lux, een eenheid die de intensiteit van licht aangeeft. In de winter is de lichtintensiteit vaak veel lager dan in de zomer – op een grauwe winterdag varieert de intensiteit tussen de 2.000 and 10.000 lux, terwijl in de zomer de intensiteit al gauw op kan lopen tot 100.000 lux. Bovendien zitten we in de winter vaak binnen, thuis of op het werk, waar kunstlicht een nog lagere intensiteit levert van slechts 0-500 lux.

Hoe licht je beïnvloedt

Net als dieren zijn mensen gevoelig voor de veranderingen in daglicht veroorzaakt door de seizoenswisselingen. Veel mensen merken dat ze meer eten en slapen tijdens de winter; ze hebben onverklaarbare stemmingswisselingen en kunnen zich moeilijk concentreren of kunnen hun bed niet uitkomen. Sommige mensen krijgen overmatig veel trek in ‘troosteten’ dat rijk is aan suiker en koolhydraten, zoals pasta en chocola. Zij komen daardoor ook vaak een paar kilo’s aan in de winter. 

Winterdepressie (of in het Engels Seasonal Affective Disorder) is een aandoening die alleen in de winter voorkomt. 

De meest opvallende symptomen zijn:licht_therapie

 

  • een verstoord slaappatroon
  • een verstoord eetpatroon en
  • een depressief gevoel waar geen aanwijsbare reden voor lijkt te zijn

Ook wordt beweerd dat licht en donker invloed hebben op serotonine, een neurotransmitter die onze stemming, ons hongergevoel en onze energieniveaus regelt, en op de productie van het hormoon melatonine. Een gebrek aan daglicht kan leiden tot een overmatige productie van melatonine, waardoor we ons slaperig kunnen gaan voelen.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Youtube